Piercing

A piercing szó egy angol kifejezésből ered, amelynek magyar megfelelője testékszer. „To pierce” eredeti jelentésében „áthatolást” jelent, mely szerint a piercing testünkben egy lyuk, amelybe az ékszert helyezik.
Éppen ezért mindig köze van valami kisebb sérüléshez, hiszen a folyamat során egy tűt vagy valamilyen ahhoz hasonló szúróeszközt használnak ahhoz, hogy egy lyukat (inkább csatornát) fúrjanak át a bőrön.
A testékszer nagyon elterjedt napjainkban. Leginkább a fiatalok körében hódít, de előszeretettel használják és viselik az érettebb férfiak és nők egyaránt.
Millióféle fajtája ismeretes. Az elegánstól a romantikuson keresztül egészen a meghökkentőig találkozhatunk vele környezetünkben, utcán, szórakozóhelyeken.
Napjainkban az emberek elsődlegesen a figyelem és a vágy felkeltésének eszközeként használják. Hiszen az esztétikailag szép, vagy éppen letaglózó látvány felkelti a figyelmet, a tekinteteket magához vonzza. Továbbá a testékszereknek igen nagy a szexuális töltése is. Egy jól megválasztott, ízléses ékszer felébresztheti a nemi vágyakat, izgató, gerjesztő hatást gyakorolhat a másik nemre.
A harmadik évezred egyik nagy divatja, az önkifejezés egyik eszközeként is ismeretes. Ez a divat napjainkban nagyon összetett és sokoldalú. Viselése több dologgal magyarázható. Motivációja különböző.
Divatja tág teret kap a médiában, a sajtóban, az interneten.

Köldök piercing Fültágító

Ékszerek

A testékszerek az ékszerek körébe tartozik, annak egyik csoportja.
Ékszernek nevezzük mindazt, amely az ember díszítésére szolgál. Ezek lehetnek természetes anyagok, mint például levél, virág vagy akár egy csillogó kagyló. Illetve lehetnek mesterséges készítmények, tárgyak: fülbevalók, karkötők, karperecek, nyakláncok…
Az ékszerek legfontosabb tulajdonsága, hogy személyiségünk kifejezése. Mindig olyat érdemes kiválasztanunk, hordanunk, amelyet természetesen tudunk viselni, megjelenésünket kiemeli, de ugyanakkor jellemünk tartozéka.
Egy jó ékszer magabiztosabbá tesz, hozzáad valamit megjelenésünkhöz.
Az ékszernek sokféle célja és rendeltetése van. Kifejezhet státuszt, társadalmi rangot, illetve fizikai funkciója is van. Például a ruhakapocs, a konty csatt egyben díszítőelem, ugyanakkor használati értéke is ismeretes.
Az ékszereknek több ezer éves múltja van. A legelsőket növényi és állati nyersanyagokból készítették. Az ősemberek a természetben talált anyagokat használták testük díszítésére. Kezdetben kagylókat, csigákat, amelyeket véséssel, karcolással tették szebbé, díszesebbé. Ezek egy részének mágikus erőt tulajdonítottak, más díszeket pedig bátorsággal, és a fájdalom legyőzésével érdemelték ki, hogy viselhessék.
A legegyszerűbb fém ékszerek sárgaréz drótból készültek, ezek voltak a kar-spirálok.
Az ókoriaknál a funkcionális ékszerek voltak a jellemzőek, a míves tű, a fibula, a brossok. Ezek ékesítették is az embereket, illetve funkciója is volt, hiszen ruházatukat ezzel fogták össze.
Az ókori egyiptomiak legkedveltebb ékszereik a kövekkel díszített, leginkább aranyból készült gyűrűk, karperecek, karkötők voltak. Számukra az arany a luxust, a hatalmat, a különlegességet jelentette. Itt már megjelenik a köldökpiercing fogalma is, hiszen a társadalomban egyedülállóan a királynő viselhetett köldökékszert testdíszként. Az ókori Rómában pedig a férfiaknál a mellbimbón átszúrt karika a férfiasságot jelképezte.
Ebből is következik, hogy a testékszerek története nemcsak napjainkra jellemző, hanem múltja több ezer évre nyúlik vissza.
Vannak olyan népek, akik nem ruházkodnak, hanem testüket önmaguk igényük szerint csak különböző ékszereket hordanak.
A középkor idején már színes drágaköveket, illetve gránátot foglaltak be. Itt a kitűzők, medálok voltak a jellemzőek.
A 15-17. században az ékszerdivatban egyre nagyobb teret kapnak a zománcok, gyöngyök, drágakövek.
A 17-18. században a gyémánt ékszerek hódítanak leginkább. A nemesfémekkel együtt más fémekkel ötvözték, mint például bronzzal, vassal, rézzel.
A 19. században az ékszerekkel díszítetett kiegészítők, használati tárgyak használata is mindennapossá vált.
Az ékszerek nemes anyagokból készült, az emberi alak díszítéséül szolgáló tárgyak. Azonban léteznek úgynevezett hamis ékszerek, amelyek anyagában térnek el az általánostól. Ezek olyan ékszerek, amelyek nem nemes fémekből vagy drágakövekből készülnek, hanem azoknak csupán csak a látszatával bírnak.
Az emberek az ékszerekkel önmagukat díszítik, használata föltárja elénk lelkének mélyét. Sokféle fajtája létezik, amelyek testünk különböző részein használjuk. A fej ékszerihez tartozik a korona, a párta, a hajtű, a nyaklánc, gyöngyfüzér…
A derekat és környékét díszíthetjük lánccal, övvel, csattal, táskával. Karunkon viselhetünk karperecet, láncot.
Összefoglalva az ékszertípusok évezredeken át ugyanazok maradtak: karkötők, karláncok, fejdíszek, gyűrűk, csattok, kar-és lábperecek, testékszerek. Rangkülönbséget jelezve, miszerint minél értékesebb ékszert viselünk, annál magasabb pozíciót töltünk be az adott társadalomban.

Testékszerek

A történelem előtti időkben is az emberek testük különböző és néha meglepő részein viseltek ékszereket, testékszereket. Tehát nem a modern kor találmánya, több ősi kultúrában is fellelhető.
Egyiptomban a királynők viseltek köldökpiercinget, az ókori Rómában pedig a férfiasságot jelképezték.
Megjelenik az ázsiai, afrikai, ausztráliai, indiai kultúrában is. Számos fekete bőrű népcsoportban a nők az orrukban viselnek ezüst vagy bambuszpálcikát. Malajziai tartományban a nők a fülük alsó részén átfúrt fülkagylójukban nehezéket viselnek.
Az intim testékszerek sem a mai kor találmányai, már egyes törzsek férfitagjai a hímvessző fejébe ültettek be csontdarabokat. Etiópiában a nők alsó ajkát kiskorukban kilyukasztják, egy kis gallyat fűznek bele, egészen házasságkötésükig, amikorra már ajkukon lévő lyuk teljesen kitágul. A mali peul törzsnél is megjelenik, ahol a fület lyukasztják is és a fülkagyló teljes ívét kidíszítik apró ezüstgyűrűkkel. Illetve használnak még hatalmas aranyfüggőket, melynek jelentése a csábítás és a gazdagság.
A 17. században az előkelő hölgyek mellékszert viseltek. Európában az intim ékszerek a 19. században jelentek meg. Ebből a korból származik az „Albert herceg” kifejezés is, amely ma egy férfi intimékszert jelent. A monda szerint Albert herceg, Viktória királynő férje gyűrűt hordott férfiasságán, hogy megakadályozza annak kidudorodását szűk nadrág viselésekor.
A testékszerek csoportján belül a piercingek mellett jelen vannak a testünket díszítő tetoválások. Komoly elhatározásra kell jussunk, amikor tetoválást készítettünk.
Hiszen, az egyéb ékszerekkel szemben, ezt egy életen át viseljük. Régebben így is volt igaz, mivel a magunkra tetováltatott kedves rajzokat, írásokat, esetleg egy-egy nevet még műtéti beavatkozással sem tudták maradéktalanul eltüntetni a szakemberek. Szerencsére napjainkban már vannak eljárások, lézeres technikával, amellyel szinte tökéletes eltávolításra van lehetőség. Vannak egyszerű fekete színű tetoválások, azonban a legnehezebb a színes képeket eltüntetni. Lézeres technikával a bőr helyi érzéstelenítése után lézernyalábokkal pásztázzák a bőrt, amely a festéket apró darabkákra szedi szét. A szétszóródott festékpöttyöket a bőrsejtek felfalják, így eltüntetik a szervezetből. Az eltávolítás után többszöri kezelésre lehet szükség, melynek eredménye igazán 4-6 hét eltelte után fog látszani.
A színes tetoválásokhoz, a színárnyalatok megjelenítéséhez színes tintákat vagy gépkocsi festéket használnak, amelyek akár súlyos betegségeket is előidézhetnek. Ezek a festékek súlyos bőrbetegségeket, allergiás reakciókat válthatnak ki. Sajnos előfordulhat sárgaság, magatartászavar, HIV-fertőzés, bőrrák, rosszindulatú daganat is.

Intim piercing

A piercing története

Piercing már nagyon régóta létezik, az őskortól számítva. Ekkor még szigorú funkciója volt. Információt közölt, ez által meghatározta az egyén közösségben betöltött rangját, szerepét, munkáját. Ez által az ember testének részévé vált.
A testmódosítás egyik fajtájaként ismeretes, amelynek viselésére különböző okok adhatnak magyarázatot. Vannak, akik vallási, spirituális okokból viselik, ugyanakkor találkozhatunk olyannal, aki önmaga kifejezésére, esztétikai értéke miatt hordja. Sokan azért követik társaikat, hogy beilleszkedjenek saját kultúrájukba, mivel egyes társadalmakban státuszszimbólumként van jelen.
A fiatalok körében nagyon hódít, egy közösség szelleme meghatározó. Viselése ma már kultusszal bír. Érvek és ellenérvek szólnak mellette, illetve ellene, az esztétikai, orvostudományi és ideológiai kérdéseken keresztül.
A piercinget először a homoszexuális és a szado-mazo kultúrában használták, majd a hétköznapi emberek is hordani kezdték.
A 20. században a punk mozgalom idején egyre több fiatalon volt látható testékszer. A rendszer ellen tiltakozó fiatalok, a társadalomtól való elkülönülésük jeleként a kakastaréj mellett néhány karikát is aggattak arcukra.
A piercingek kialakításánál arra törekednek, hogy a bőr alatti részei egyforma vastagságúak legyenek, belesimuljanak a testbe.
Anyagukat tekintve az allergiás reakciók megelőzéseképpen orvosi fém, titán, vagy anyagában színezett nióbium.
Ma már a piercinget nem kell életünk végéig hordani, hiszen különböző csattokkal, kapcsolókkal eltávolíthatók. Így, ha egy adott életszakaszunkban a divatot, elvárásokat követve piercinget tetetünk be, azt személyiségünk, életszemléletünk változásával el is tudjuk távolítani. Hiszen nem biztos, hogy amit fiatal korunkban nagyon tetszett és szívesen hordtunk, azt idősebb, érettebb korunkban is viselni szeretnénk.

A piercing története tehát nagyon régre nyúlik vissza, és napjaink legújabb őrülete, amely egy tovább fejlesztett formája a „body modification”, amely magyarul testmódosítást jelent.
A következőkben napjaink durva testmódosító eljárásai olvashatók:

Akik ezt használják, már nem elégszenek meg egy-egy karikával testükön, hanem szinte horrorfilm-szereplővé alakítatják át magukat. Jellemző megnyilvánulási formák a fül- illetve ajaktágító gyűrűk, a kígyónyelv, amely a nyelv kettévágását jelenti.
Szikével vagy sebészeti lézer segítségével kettévágják a nyelvet, körülbelül a fele hosszában. A kígyószerű hatást tetézi, hogy tulajdonosa külön-külön is tudja mozgatni a részeket.
Következő formája a body suspension, magyarul a test felfüggesztése. A testbe piercingeket, jellemzően a horgászatban használatos fémhorgokat illesztenek, majd segítségükkel részben vagy egészben elemelik a földtől a testet. Ez egy rövid távú módosítás.

Ebben a körben divatosak a bőr alá elhelyezett piercingek, amelyek a bőr kidomborodásával adják ki a mintát. Ennek az eljárásnak során tárgyakat ültetnek a bőr alá, melyek alakja aztán kirajzolódik a testen. Jellemzően először kisebb mérettel kezdenek, majd egyre nagyobbra cserélik. A tárgy lehet fém, szilikon vagy bármi, ami testbarát.

Szolidabb formája a test díszítésének a microdermal, amely a bőrön áthaladó, de az alá beültetett ékszer. Talprésze a bőr alá van elhelyezve. A rajta lévő apró lyukakon a kötőszövet stabilizálódik, a kiálló szárrészbe pedig kerül a fej, amely maga a dekoratív elem.
A beültetésnek két módja ismeretes. Az egyik biopsziás szikével történik, amely során kör alakzatban kivágnak a bőrből egy 3-4 mm-es darabkát. A másik verzió szerint tűvel történik a beavatkozás, amikor is egy bemeneti nyílás után nem tolják ki a tűt a bőrből, hanem egy kis zsebet képeznek az ékszer talprészének.

A Scarification hegtetoválást jelent, amely művészi vagy rituális jellegű a bőrfelületen szikével készített hegminta. Az adott mintától függően vágott vonalakkal vagy részleges bőreltávolítással járó folyamat. A gyógyulási szakaszt követően szépen kidomborodó, vagy a bőrrel egy szintben lévő heget eredményez.

Az Ear pointing a fülkagyló kihegyesítését, csúcsossá formázását jelenti. Eredményeként mesebeli tündékhez hasonló fület képeznek.

A Genital beading során különböző méretű golyócskákat ültetnek be a pénisz törzsének bőre alá. Egyszerre akár több golyó is elhelyezhető, de az idő előre haladtával is szaporítható a golyók száma.

Transdermal implantátum a bőrön halad át, melynek végződése kilóg a bőrből, így olyan érzést kelt, mintha az ékszer egyenesen a testbe lenne csavarva.

A Play Piercing egy rituális tevékenység, mely során vékony tűket szúrnak a test különböző pontjaiba, gyakran ezeket művészileg elrendezve. A tűket különböző alakzatokban helyezik el. Ez pár perctől egészen több óráig viselhető. Egyszerre akár több száz tű is elhelyezhető az emberi testbe, ami a látványt és az érzést is fokozza.

Valószínűleg a legfájdalmasabb beavatkozások közé tartozik a branding nevezetű eljárás. Amikor is, egy szimbólumot, egy jelet vagy éppen egy ábrát felforrósított fémmel viszik fel a testre. Az alany így harmadfokú égési sérülést szenved. Az égés helyén az érzőidegek elpusztulnak, éppen ezért az igen magas fájdalom mellett hosszú a gyógyulási idő is, amely eltarthat akár egy évig is.
Vannak, akik az arcon, a szem és az ajak köré kis fém gömböket, pálcikákat rakatnak, illetve ujjpiercinget viselnek, amely az ujjon hatol át. Egyik legdurvább a scrunnel nevezetű, ami a herezacskón áthatoló gyűrű. A herezacskó elülső oldalán hatol be és a herezacskó hátulsó oldalán jön ki, tulajdonképpen keresztülhalad rajta.

Anyaga

A piercingek évezredek óta jelen vannak. Az elsőket növényi és állati nyersanyagokból készítettek. Ezután sárgarézből és nemesfémből munkálták meg. Napjainkban anyaga szövetbarát orvosi fém, titán, vagy anyagában színezett nióbium, valamint kaucsuk és üveg is lehet. Fontos ezek betartása, hiszen könnyen kialakulhatnak allergiás reakciók, hiszen az emberek nagy része allergiában, fémallergiában szenved.
A környezetünkből folyamatosan kerülnek idegen anyagok a testünkre, melyek kisebb része fel is szívódik. Ez sokszor észrevétlenül megy végül szervezetünkben, Viszont, ha testünk hevesen reagál az idegen anyagokkal szemben, a bőr viszketni kezd, kipirosodhat, sőt súlyosabb esetben akár fel is hólyagosodhat. Ezt allergiás bőrgyulladásnak nevezzük, és ami ezt kiváltja pedig allergéneknek nevezzük.
Az allergia nem múlik el, és ha nem vesszük komolyan, akkor a tünetek csak erősödnek. Ilyen jellegű problémák esetén hosszantartó gyulladás alakulhat ki, valamint vadhús nőhet ki testünkön.
Ezért ez a folyamat kizáró ok a piercingek viselésében.

Típusai

A testékszerek viselése az emberi test minden táján elterjedt. A legkedveltebb részek a köldök, az orr, a szemöldök, a nyelv.
Vannak olyan piercingek, amelyet mindkét nemnél megtalálhatunk, nők és férfiak viselik egyaránt. Vannak viszont olyanok, amelyet csak nők, vagy csak férfiak használnak.

A férfiak és a nők körében egyaránt kedvelt ékszerek a következők:

Női piercingek:

Férfi piercingek:

Extrém piercingek:

Ebbe a csoportba tartozik az állkapocs-, kulcscsontpiercingek, egyes intim és helyeken található, illetve a piercingfűző is:

A piercingeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy testünkön hol helyezkednek el. Ezek alapján a következő csoportok ismeretesek:

Felvitele

A piercingek a kijelölt testrészre való elhelyezése kétféleképpen történhet. Egyrészt a bőr kilyukasztásával, másod sorban pedig belövéssel.
Fülpiercing esetén fülbelövő pisztolyt használnak, amely közvetlenül juttatja az ékszert a területre. Más esetben szúrással helyezik el, mivel ez az eljárás nem roncsolja a bőrt.
A fülbelövő pisztoly eredetileg csak füllyukasztásra készült. Több sérülést okozhat a szövetekben, mivel tompább, mint a tű, és a szöveteken keresztül szakít.
Szúrásnál helyi érzéstelenítést használnak, amely lehet fagyasztó vagy használhatnak lidocain spray-t. Tűvel szúrják át a szövetet, amelyen van egy úgynevezett kis műanyag cső. A tűvel ütik a lyukat, majd kihúzzák, de a kis cső a szövetben marad, hogy fenntartsa a helyet a szövetben az ékszernek. Az ideiglenes ékszernek mindig hosszabbnak kell lennie, mint a végleges, mert helyet kell adni a beavatkozás következtében kialakulható duzzanatnak. Csak a gyógyulás végén érdemes betenni a végleges ékszert.
Maga a beavatkozás előtt fontos, hogy az illető kipihent legyen, előtte egyen és igyon. Mivel az emberek izgulni szoktak a beavatkozások előtt, ezért fontos, hogy a szervezet jól érzi magát, így a személy is jobban fogja magát érezni a szúrás előtt, alatt és utána. Alkoholt nem célszerű inni, mivel attól nem fogja könnyebben venni az akadályokat.
Harmadik módszere testünk torzításának a tágítás. Ez az egyik legősibb módszer. A mai napig élnek olyan törzsek, ahol az ezzel az eljárással felvitt ékszereknek külön jelentése van.
A fültágító egyre elterjedtebb a fiatalok körében. Egyszerű a technikája, a már meglévő lyukba egyre nagyobb ékszert helyeznek.
Például a fülcimpa alsó részén keletkezett lyukat lehet fokozatosan tágítani. 2-3 hetente 2mm-t. Fontos az óvatosság és a türelem, mert könnyen sérülhetnek a szövetek. A nagyobb lyukak, mint például az 5-6 mm-esek már nem forrnak össze.
Létezik hamis fültágító, ami azt jelenti, hogy fültágító hatását kelti, de a szárvastagsága csak 1,2 mm vastagságú, amely megegyezhet egy normál fülbevaló szárvastagságával.

Szilikon fültágító Fültágító

Egészségügyi vonatkozásai, veszélyei

Testünk nagyon értékes és sérülékeny, ezért fontos a körültekintés.
A piercingek nagyrészt biztonságosak és nem okoznak egészségkárosodást. Leggyakoribb gondként az allergia merül fel, hiszen az ékszerek anyagában megtalálható nikkel okoz tüneteket. Ezért ajánlott minél jobb minőségű ékszert viselnünk, amelyek lehetőleg aranyból, titánból, platinából, acélból, szilikonból készülnek. Ez utóbbi előnye, hogy rugalmas, így az intim ékszereknél elsősorban ezt használják.
Az aranyból készült ékszernél fontos, hogy csak a nagyobb tisztaságú a megfelelő. Vegyük példának a 14 karátos aranyat, amelyben 58,5% arany van, 41,5%-ában pedig réz található, amely már elszíneződést és allergiás reakciókat válthat ki. Ha testékszerben aranyat választunk, akkor célszerű olyat, amelynek a fejrésze arany, a szára pedig vagy titánium vagy pedig nemesacél.
Az intim helyeken, mint például a hímvessző, herezacskó, mellbimbó, vagy a hüvely ékszereinek nemesfémből kell, hogy készüljenek. Mivel a testnedvek, az izzadság hatására korrodálódni kezdenek, ami fertőzésveszélyt jelenthet, illetve egy idő után már nem esztétikus látványt nyújt.
A testékszerek viselése esetén gyulladások alakulhatnak ki, amikor a seb bepiszkolódik, így elfertőződhet. Ekkor javasolt az ékszer eltávolítása és fertőtlenítő oldatot vagy kenőcsöt használni. De, ha nem szeretnénk, hogy a lyuk hamar beforrjon, akkor a gyógyulást követően vissza kell helyezni az ékszert.
Minden területnek meg van a maga veszélye. Vannak területek, ahol a behelyezett piercing hamarabb gyógyul, vannak ahol hosszabb időre és kezelésre van szükség.
Az orr piercing kezelése a leghosszabb és a legnehezebb. Ebben az esetben porcot szúrnak át, így nagyobb a fertőzésveszély is. A gyógyulási idő is hosszabb.
Az ajak és a köldök piercing a legbiztonságosabb, mivel itt húsba szúrják az ékszert. Itt kisebb a fertőzésveszély és rövidebb a gyógyulási idő.
A köldök azonban kényes terület is, a beszerelt ékszer irritálhatja is a bőrt, mivel a bőr húzódhat, vagy éppen ráhajlik.
A nyelvpiercing a fogak egészségére is káros, a legtöbb embernél megfigyelhető a fogak eldeformálódása, az íny visszahúzódása, gyulladása. A nyelvükben piercinget viselők hajlamosak lehetnek arra, hogy a fogaikat kocogtassák a fémdísszel vagy más módon játsszanak azzal, ezáltal egy pótcselekvés alakul ki náluk, olyan, mint a körömrágás vagy a hajcsavargatás. Ám ha túlságosan sokáig csinálják ezt, a viszonylag gyenge, de folyamatos erőhatástól a fogak elmozdulhatnak a helyükről.
A szájunkban a nem megfelelő helyre lőtt lyuk ideget találhat, így az arcunk le is bénulhat. Nyelvpiercing esetén fontos, hogy az első napokban kerüljük a különböző színezékeket és rostokat tartalmazó ételek fogyasztását, az alkoholt és a tejtermékeket.
A genitális környéken is gyulladásos problémák merülhetnek fel, illetve férfiaknál vizelési problémákat okozhatnak.
A piercingek készítésénél tehát a legfontosabb a higiénia, mert csak így előzhető meg a fertőzés kialakulása. Nagyon fontos, hogy ezt a feladatot szakemberre bízzuk.
Sajnos manapság a fiatalok már egymásnak is, illetve saját maguknak tesznek be testékszereket. Ez nem megfelelő hozzáértéssel, higiéniával súlyos problémákat vonhat maga után. Hiszen, ha nem megfelelő helyen végzi el az egyén a szúrást, akkor annak következményei is lesznek. A reflexpontok eltalálása, a nem higiénikus környezet és a szakértelem hiánya legtragikusabb esetben akár halállal is végződhet.
Ezért érdemes felkeresni tetováló és piercingkészítő helyeket. Ezekben a szalonokban is oda kell figyelni bizonyos dolgokra. Elsőként a 18 éven aluli fiataloknak csak szülői írásos engedélyével, beleegyezésével készíthetők tetoválások, piercingek. Továbbá fontos, hogy a műhely legyen tiszta, és biztosítson kellő intimitást. A szakember egyszer használatos kesztyűt használjon, viseljen. Miután elkészült a munka, kellő felvilágosítást kell, hogy kapjunk a seb kezeléséről.
Ha mindent megfelelőképpen csináltak, akkor a gyógyulási idő elteltével már nem okozhatnak ezek az ékszerek egészségügyi gondokat. Az is igaz, hogy egyes helyeken a gyógyulás hónapokig, de akár évekig is eltarthat. A gyógyulási folyamat sokszor kellemetlen és fájdalmas is lehet. Ellenkező esetben, ha durván elfertőződött a seb és már a gyulladáscsökkentő krémek sem segítenek, akkor mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni.
Behelyezése után javasolt, hogy az egyén fürdés helyett inkább zuhanyozzon. Az ékszert többször kell mozgatni, birizgálni. Ne viseljünk szűk ruhát, mert az is gyulladást okozhat, hozzáér, dörzsöli a frissen behelyezett piercinget és ez kellemetlen érzést eredményez.
A külső piercingeket, min például a szemöldök, orr, ajak, porc, mell, köldök területét Betadine-nal vagy sima 70%-os gyógyszertári alkohollal kell kezelni napi minimum 3-4-szer! A többi piercinget, mint pl. az intim piercingeket kizárólag Betadine-nal kezeljük szintén napi 3-4-szer!
A piercingek viselésének kizáró tényezői a következők lehetnek: vérzékenység, allergia, terhesség.

Összefoglalás

A piercing, amely keresztüldöfést jelent nagyon hódít napjainkban. Újabb és újabb formái jelennek meg. Akinek megtetszik és kipróbálja, az általában nem áll meg az elsőnél. Ez olyan, mint a tetoválás, ha rákap az ízére egyre többet szeretne. Hiszen az ember egy telhetetlen lény, mindig egyre többet akar. Így az egyik követi a másikat, és már azt vesszük észre, hogy egyre több és egyre extrémebb helyekre tetetünk testünkön ékszereket.
Bár már igen elterjedtek ezen ékszertípusok viselése, viszont vannak helyek, közösségek, ahol nem tolerálják, nem engedélyezik. Problémát jelent éppen ezért a fiatalok körében is. Hiszen a mai trendnek, divatnak megfelelően egyre többen ékesítik testüket piercingekkel, tetoválásokkal, viszont az iskolákban, munkahelyeken nem nézik jó szemmel. Állandó küzdelem a közintézményekben, ahol a pedagógusok szemben állnak a diákokkal. Nyelvpiercing esetén a beszédben bekövetkezhet negatív változás is. Az idegen tárgy szákban idegen érzést vált ki, a kezdeti dagadás, duzzanat megváltoztatja beszédünket. Ez befolyásolja a beszéd minőségét, érthetőségét.
Sajnos manapság azt kell tapasztalni, hogy a szülők nagyon korán megengedik gyermekeiknek, hogy eltorzítsák testüket, nem gondolván a jövőre. Hiszen az, hogy jelenleg enged gyermeke kívánságának, nem biztos, hogy azzal jót tesz.
Az ember ízlése idővel megváltozhat. Ez a testékszerek esetén könnyen korrigálható, mivel ezeket el lehet távolítani, és a kisebb lyukak idővel beforrnak, de véglegesen nem mindegyik múlik el. Így sokáig emlékezhetünk rá, hogy egykor mit viseltünk.
A tetoválásnál már nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, hogy vannak lézeres technikák, amelyekkel eltüntethetőek, de ennek anyagi vonzatát lehet, hogy nem mindenki tudja finanszírozni. Hátrányos helyzetbe kerülhetünk ilyenek viselése esetén akár egy állásinterjún, ahol nem biztos, hogy jó szemmel nézik. Társadalmunkban vannak, akik előítélettel fogadják azokat a fiatalokat, akik ilyeneket hordanak. Komolytalannak, megbízhatatlannak tartják őket. Ez nem biztos, hogy így is van. Ott különösen rá figyelnek az ilyen külsőségekre, ahol a dolgozók közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel.
Idősebb korunkban sem biztos, hogy büszkén mutogatjuk testünk ékességeit.
A piercingeket ma már divatcikként árusítják nagyon sok helye, de sajnos nem hívják fel a figyelmet az egészségügyi veszélyiről. A legkisebb gyulladástól kezdve egészen a halálig is szólnak a hírek.
Piercing behelyezése előtt tájékozódjunk körültekintően mind az ékszerek, mind a kiválasztott, a behelyezést majd elvégző személyzet felől. Sok mindent megelőzhetünk e csekély mozzanattal.
Kockázatai is vannak. Az átszúrt terület érzékenyebbé vagy érzéktelenebbé válik, nem olyan, mint korábban. És ki tudja, hogy esetleg mikor lépnek fel szövődmények, mivel ezek a folyamatok a testfelület sérülésével jár. A bőr az, ami a szervezetünk első védelmi vonala, ami megvéd minket a kórokozóktól. Meg van a maga szerepe, ami ha megsérül, már nem úgy működik, mint előtte.
Ezért a trendekkel szemben érdemes végig gondolni egy-két, az előzőekben megemlített szempontokat is.